Ekspresowy i naprawdę pyszny deser, który pieczemy w kąpieli wodnej. Zasmakuje wszystkim, szczególnie czekoladoholikom.
składniki:
- 2 jajka - białka i żółtka oddzielne
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
przyrządzanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę i masło, mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Łyżkę białek dodajemy do masy, mieszamy, a następnie powoli dodajemy resztę białek. Do brytfanki wlewamy gorącą wodę. Mus przelewamy do kokilek i przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez 50 minut.