Ekstrakt z prawdziwej wanilii. Dlaczego nie spróbować go zrobić w domu? To bardziej niż proste. Wychodzi taniej niż kupno gotowego, a sam aromat jest nieprzeciętny i najwyższej jakości. Sprawdzi się jako dodatek do ciast, kawy i lodów.
składniki:
- 3 soczyste, duże strąki wanilii
- 1 szklanka wódki (brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
- szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem
przyrządzanie:
- Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.
- Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Można przechowywać przez lata. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty.