Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Empanada z tuńczykiem

Wyglądem przypomina polskiego pieroga, ale niech pozory was nie zmylą. To typowa hiszpańska przekąska zajadana o dowolnej porze dnia. Najpopularniejsze empanady przygotowuje się z tuńczykiem. Oto przepis.

składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 500 g pomidorów z puszki, posiekanych
  • sól do smaku
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 1 jajko na twardo, posiekane
  • 2 opakowania ciasta na empanada lub ciasta francuskiego
  • 1 jajko, roztrzepane

przyrządzanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać papryki i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, posolić do smaku, zamieszać, przykryć i dusić przez 10 minut.
  3. Dodać tuńczyka i jajko na twardo, wymieszać. Odstawić.
  4. Najlepiej aby ciasto było schłodzone, wtedy łatwiej będzie nim operować. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Na środek nałożyć prostokąt z farszu, zostawiając 4-5 cm wolne od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta na farsz.
  5. Drugi płat ciasta ponakłuwać i przykryć nim farsz. Odkroić nadmiar ciasta, zlepić brzegi i udekorować wierzch pieroga ścinkami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku zrobić nożem dziurkę przez którą będzie uciekać para.
  6. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem