Wyglądem przypomina polskiego pieroga, ale niech pozory was nie zmylą. To typowa hiszpańska przekąska zajadana o dowolnej porze dnia. Najpopularniejsze empanady przygotowuje się z tuńczykiem. Oto przepis.
składniki:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 500 g pomidorów z puszki, posiekanych
- sól do smaku
- 200 g tuńczyka z puszki
- 1 jajko na twardo, posiekane
- 2 opakowania ciasta na empanada lub ciasta francuskiego
- 1 jajko, roztrzepane
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać papryki i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, posolić do smaku, zamieszać, przykryć i dusić przez 10 minut.
- Dodać tuńczyka i jajko na twardo, wymieszać. Odstawić.
- Najlepiej aby ciasto było schłodzone, wtedy łatwiej będzie nim operować. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Na środek nałożyć prostokąt z farszu, zostawiając 4-5 cm wolne od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta na farsz.
- Drugi płat ciasta ponakłuwać i przykryć nim farsz. Odkroić nadmiar ciasta, zlepić brzegi i udekorować wierzch pieroga ścinkami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku zrobić nożem dziurkę przez którą będzie uciekać para.
- Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem