Prosty przepis na eskalopki w pomidorach.
składniki:
- 50 dag piersi kurczaka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- mały kieliszek białego wina
- sól
- puszka pomidorów w zalewie, lub 3 dojrzałe pomidory bez skórki
- pieprz
- szczypta cukru
- łyżeczka oregano
- łyżka kaparów
przyrządzanie:
- Mięso oczyścić i pokroić na dość cienkie eskalopki. Ząbek czosnku podsmażyć na oliwie na złoto, wyjąć. Smażyć kurczaka z obu stron, podlać winem, zaczekać, aż odparuje, posolić, zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce.
- Na patelnię wrzucić pomidory i smażyć na dużym ogniu, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru, oregano i kapary, dusić na małym ogniu.
- Włożyć eskalopki i dalej dusić 5-7 minut, aż mięso będzie gorące i przesiąknie sosem.