Dla miłośników diety wegetariańskiej i falafla mamy nową propozycję: tradycyjny falafel, ale z buraka! Co wy na to?
składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 duży burak - waga mojego to 420 g przed obraniem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka mąki - u mnie pszenna
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
przyrządzanie:
-
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na noc do namoczenia.
-
Ciecierzycę, buraka, cebulę, czosnek i pietruszkę mielę w maszynce. Używam do tego sitka o średnich oczkach. Masę do falafeli można też przygotować w malakserze (ja nie posiadam) – buraka należy wcześniej zetrzeć na tarce.
-
Do zmielonych warzyw dodaję przyprawy, mieszam i odstawiam na 2 godziny do lodówki.o masy dodaje mąkę, mieszam i formuję małe okrągłe kotleciki. Smażę na dobrze rozgrzanym, średnio głębokim oleju po 5 minuty z każdej strony. Wykładam na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-
Podaję na ciepło lub po wystudzeniu, obie wersje są pyszne. Wystudzone zyskują na chrupkości.