
Jeden z najbardziej tradycyjnych i najbardziej znanych rodzajów makaronu.Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa farfalla, które oznacza motyla.
By go otrzymać ciasto należy rozwałkować do grubości około 2 milimetrów, a następnie pokroić je na niewielkie prostokąty – krótsze boki powinny byc krojone radełkiem. Z tak otrzymaych części przygotowujemy kokradki, dbając o to, by nie zniszczyć ozdobnych boków.
Obecnie jest jednym z 10 najpopularniejszych makronów. Na całym świecie znany jest jako farfalle, tylko w Modenie używana jest nazwa strichetti. Jego mniejsza odmiana nazywa się farfalline, większa farfallone.
PRZYGOTUJ FARFALLE JUŻ TERAZ
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













