Wyszukana, choć nietrudna do przygotowania potrawa. Łosoś, śmietanka i kilka kropel koniaku dają sos o niepowtarzalnym smaku.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
100 g łososia w oleju
1 cebulka
100 ml śmietany
łyżka soku z cytryny
2 łyżki koniaku
łyzka masła
sól, pieprz,
300 - 400 g makaronu farfalle
przyrządzanie:
Obraną cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego w paseczki łososia. Chwilę smażyć, dodać sok z cytryny i koniak. Dusić 2-3 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Łososia zdjąć z ognia, lekko wystudzić, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem.
uwagi:
Pamiętajmy, że past z rybami i owocami morza nie posypujemy tartym parmezanem - dla smaku Włocha byłaby to obelga. Do farfalle z łososiem polecamy podać schłodzone pół- lub wytrawne białe wino typu chardonnay.