Smaczny i prosty w wykonaniu farsz do pierogów. Kasza gryczana, ser biały i kilka przypraw. Przepis pochodzi z 1980 roku i nadal jest wykorzystywany w naszej kuchni!
składniki:
- 250 g surowego boczku
- 250 g białego sera, wersja tłusta nie light
- cebula biała
- woreczek kaszy gryczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- można dodać pokrojonej na drobno pietruszki, ale nie każdy lubi
przyrządzanie:
- Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Pokrój w kosteczkę boczek i cebule. Podsmaż boczek, aż do momentu zrobienia się skwarek. Dosyp cebulę i smaż jeszcze minutkę. Teraz rozpakuj biały ser i pokrusz go w rękach.
- Wszystkie składniki zawarte w przepisie połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką. Farsz jest gotowy do użytku!