Lekkie, łatwe i przyjemne - danie w sam raz na lato.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
750 g zielonej fasolki
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 duże pomidory
6 łzyek oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
przyrządzanie:
Fasolkę umyć i oczyścić, dłuższe strąki przekroić na pół. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fasolę i dusić przez dwie, trzy minuty, często mieszając. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości fasolki, tak aby prawie cała woda wyparowała. W tym czasie sparzyć pomidory, ściągnąć skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostki. Pomidory dodać do fasolki i ostrożnie mieszając dusić przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, polać dwiem łyżkami oliwy i posypać posiekaną bazylią.