Jedno z najciekawszych dań z kuchni greckiej - bakłażany z cebulowo-pomidorowym farszem
przepis z kuchni: greckiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 małe bakłażany
5 pomidorów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Bakłażany dokładnie umyć. Odciąć końcówki i ostrym nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Nasolić środek. Wycięty miąższ posiekać.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokojone, obrane wcześniej ze skórki pomidory oraz miąższ bakłażana,a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 8 – 10 minut, często mieszając.
Przygotowanym farszem napełniać bakłażany. Wstawić je pionowo do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco z ryżem, grzankami z serem lub smażonymi ziemniakami.
uwagi:
Farsz musi być mocno doprawiony, gdyż cześć smaku sie \"wypiecze\"