Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Festiwal kurczaka tikka masala

Ogłaszam festiwal kurczaka tikka masala. Pokażę Wam jak przygotować kurczaka i zaserwowań je na trzy różne sposoby. OK, zaczynajmy przygotowania soczystego, delikatnego i przede wszystkim pysznego.

tikaMarynata:

1 duży jogurt naturalny (gesty)

2 kg piersi z kurczaka

3 ząbki czosnku

świeży imbir

1 ziarno czarnego kardamonu lub łyzeczka zielonego kardamonu

1 łyżka nasion kolendry/nasiona kminku rzymskiego/garam masala/ostre chili w proszku/czarny pieprz/kurkuma/nasion kozieratki/goździki/ziela angielskiego

tika2Wykonanie:

1. Zemlej przyprawy – ja używam młynka do kawy :) wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko.

2. Pokrój kurczaka w grubą kostkę i zamarynuj go min. 2 h, a najlepiej zostaw na noc.

tika3Kurczak będzie jeszcze bardziej delikatny jeśli nadziejesz go na szaszłyki i upieczesz, aby nie dotykały żadnej powierzchni. Wtedy mięso upiecze się równo, a nie ugotuje we własnych sokach. Ja używam naczynia żaroodpornego do przytrzymania końcówek szaszłyków. Przed włożeniem do piekarnika posól szaszłyki – tutaj zapewne zadasz mi pytanie dlaczego teraz??? Sól wyciąga wodę i wysusza, a tj ostatnia rzecz jaką chcemy osiągnąć kiedy chcemy mieć wilgotne i delikatne mięso!

3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Jeśli marynowaliście kurczaka przez kilka godzin wtedy piecz 18-20 min, lecz jeśli przez noc to potrwa to 15-16 min. Po tym czasie sprawdź mięso, czy nie jest różowe i wyjmij. Każdy piekarnik może się zachowywać różnie, więc najlepszą metodą jest sprawdzanie.

tika6Tika-Quesadilla:

Potrzebujesz 1 tortilli i garsc startego sera zoltego i naszego kurczaka. Poloz tortile i rozluz polowe sera na polowce tortilli. Pozniej kurczaka i reszte sera. Zloz tortille na pol i wrzuc na patelnie posmarowana olejem. Przycisnij dlonia aby zarumienila sie i przewroc na druga strone, rowniez przyciskajac. Powinniscie miec chrupiaca skorke i rozpuszczony ser w srodku.

tortilla

 

tika5Tikka-pizza:

Zrob ciasto na pizze, uformuj placki posmaruj kilkoma lyzkami marynaty kurczaka. Nastepnie nasz upieczony kurczak, pomidory, ser i do piekarnika rozgrzanego  do 240C. Poczekaj az ciasto urosnie i serwuj na goraco.

Do the pizza dough, make pizza shape and smear couple of spoons of the chicken marinade. Then place the baked chicken, tomatoes, cheese and straight to the oven, preheated to 240C. Wait until the pizza grows and serve hot.

 

pizza

Tikka-wrap:

Wez chlebek arabski, Twoje ulubione warzywa i naszego kurczaka,  sos i smacznego :)

Take arabic bread, your favourite vegetables and our chicken, some sauce and enjoy :)

 

wrap