To wspaniałe włoskie danie jest dla Ciebie. Dlaczego? Robi się około 25 minut, smakuje cudownie, a śmietanowy sos zdecydowanie poprawia humor! Bardzo sycące danie!
składniki:
250 ml śmietanki 30%
25 g masła (około 2 łyżki)
1 łyżeczka mąki
100 g parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
250 g makaronu tagliatelle
zielenina do posypania
jeśli lubisz dodaj podsmażony boczek lub szynkę
przyrządzanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu
- W średnim rondlu wymieszać śmietanę, masło i mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj ser i gałkę muszkatołową, dopraw sos do smaku.
- Wylej sos na makaron, dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną.
- Można dodać boczek czy podsmażoną szynkę, ale oryginalny włoski przepis nie ma w składzie tych składników