Focaccia z suszonymi pomidorami to tani, szybki i bardzo smaczny pomysł na lekkie obiad.
składniki:
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 75 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- dodatki według uznania
przyrządzanie:
Mleko i wodę podgrzej do letniej temperatury, a następnie umieść w misce, dodaj drożdże, wymieszaj. Wrzuć tam również przesianą mąkę, oliwę, sól i wymieszaj.
Wyrób ciasto- ma być elastyczne i następnie odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie tortownicę wysmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto, dociśnij je do dna tortownicy.
Pomidory, oliwki pokrój- wymieszaj i wyłóż na ciasto, a całość posyp listkami tymianku i solą morską. Odstaw na minimum 40 minut.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, a kiedy będzie gotowy wstaw focaccie do piekarnika, piecz około 40 minut.