Szybki przepis na zupę cebulową. Wieczory są jeszcze chłodne, warto się rozgrzać dobrą zupką.
składniki:
- 7-8 średnich cebul
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 liść laurowy
- 1 litr bulionu
- ulubiony starty ser
- pieprz, cebula
przyrządzanie:
- W rondelku rozpuść masło, wrzuć cebulę i podsmaż na brązowy kolor.
- Dodaj 1 łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
- Podlej bulionem, dodaj liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę możesz zblendować na krem.
- Przelej do miseczki żaroodpornej posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na program grill i piecz około 5 minut, tak aby ser tylko się lekko przypiekł.
- Podaj z grzankami
uwagi: