Frytki z marchewki to wspaniała przekąska dla całej rodziny. Bez wrzutów sumienia możesz je podać dzieciom.
składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 6 łyżek startego parmezanu jeśli lubisz
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
przyrządzanie:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pokrój marchewkę w długie cienkie kawałki (nie trzeba ich obierać). Wymieszaj jajka i wodę i umieść w płytkim naczyniu. Umieścić parmezan w innym płytkim naczyniu. Zanurz laski marchewki najpierw w pierwszej misce z jajkiem, pozwalając spłynąć zbyt dużej jego ilości, a następnie obtocz w parmezanie i umieść na blaszce. Posyp solą i pieprzem, a następnie umieść w piekarniku na 15-20 minut, obracając, aż osiągną ciemno złoty kolor.