Oto przykład kuchni fusion: składniki typowe dla kuchni indyjskiej harmonijnie łączą się z typowymi dla kuchni włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g piersi kurczaka
4 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki rodzynek
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki płynnej śmietanki
1/3 szklanki białego wina
1 łyżka curry
1/2 łyżki mielonej papryki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, które posolić i posypać papryką. Usmażyć je na złoty kolor na łyżce oliwy.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, wlać śmietankę, wino, dodać listki laurowe, zmiażdżony czosnek, curry i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu, zagotować. Następnie gotować ok. 15 minut bez przykrycia, często mieszając. Wyjąć listki laurowe. Dodać mielone migdały, rodzynki, kurczaka. Podgrzać razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć i wymieszać z sosem.