Lubię proste szybkie w przygotowania ciasta, nad którymi nie muszę spędzać dużo czasu, a które w swojej prostocie wyglądają i smakują obłędnie. Takim nieskomplikowanym wypiekiem jest galette, do którego nie potrzeba wielu składników, wystarczą sezonowe owoce, podstawowe składniki na ciasto i w zasadzie tyle.
składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 140 g zimnego masła
- 400 g leśnych jagód (borówki)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
przyrządzanie:
- Mąkę, cukier puder, masło ,szczyptę soli wsypuję do robota kuchennego, a dokładnie do kielicha blendera wyposażonego w ostre noża, chwilę miksuję i wlewam 3-4 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie kulka.
- Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
- Przygotowuję nadzienie: Do miski wsypuję borówki, dodaję 2- 3 łyżki cukru, skórę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam za pomocom szypułki.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnice i delikatnie rozwałkowuję na kształt koła (aby ciasto nie przyklejało się do wałka robię to przez folię spożywczą)
- Na środek ciasta wykładam borówki, zostawiam 2-3 cm luzu, brzegi ciasta zawijam do środka , aby nadzienie nie wypłynęło. Brzegi ciasta posypuję cukrem. Ciasto piekę przez około 25-30 minut.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL>>>>>>>>>>>>>>