Szybki deser ze śliwkami i cynamonem. Gotowy w 25 minut! Zapach unosi się w całym domu, a smak pozostaje w pamięci na długo.
składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 140 g zimnego masła
- 400 g śliwek, dojrzałych
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka cynamonu
przyrządzanie:
- Mąkę, cukier puder, masło ,szczyptę soli wsypuję do robota kuchennego, a dokładnie do kielicha blendera wyposażonego w ostre noża, chwilę miksuję i wlewam 3-4 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie kulka.
- Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
- Przygotowuję nadzienie: Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Dodaję 2- 3 łyżki cukru, skórę z cytryny oraz cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnice i delikatnie rozwałkowuję na kształt koła (aby ciasto nie przyklejało się do wałka robię to przez folię spożywczą)
- Na środek ciasta wykładam owoce, zostawiam 2-3 cm luzu, brzegi ciasta zawijam do środka , aby nadzienie nie wypłynęło. Brzegi ciasta posypuję cukrem. Ciasto piekę przez około 25-30 minut.