Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

GALETTE ze śliwkami i cynamonem

Szybki deser ze śliwkami i cynamonem. Gotowy w 25 minut! Zapach unosi się w całym domu, a smak pozostaje w pamięci na długo.   

składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 140 g zimnego masła
Nadzienie:
  • 400 g śliwek, dojrzałych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu

przyrządzanie:

  1. Mąkę, cukier puder, masło ,szczyptę soli wsypuję do robota kuchennego, a dokładnie do kielicha blendera wyposażonego w ostre noża, chwilę miksuję i wlewam 3-4 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie kulka.
  2. Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotowuję nadzienie: Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Dodaję 2- 3 łyżki cukru, skórę z cytryny oraz cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam.
  4. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnice i delikatnie rozwałkowuję na kształt koła (aby ciasto nie przyklejało się do wałka robię to przez folię spożywczą)
  5. Na środek ciasta wykładam owoce, zostawiam 2-3 cm luzu, brzegi ciasta zawijam do środka , aby nadzienie nie wypłynęło. Brzegi ciasta posypuję cukrem. Ciasto piekę przez około 25-30 minut.