To hiszpański przepis na krewetki - smażone na patelni z czosnkiem, natką pietruszki i winem.

składniki:
- 250 g krewetek
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 40 g masła
- 50 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska do smaku
- listki z 2 gałązek natki pietruszki
przyrządzanie:
- Mrożone krewetki włożyć do miski i rozmrozić.
- Obrać z pancerzy i oderwać głowę.
- Posiekać czosnek, natkę.
- Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
- Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia.