Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Glazurowana tarta ze śliwkami

Suszone śliwki obficie nasączone brandy oraz kremowe nadzienie sprawiają, że smak tego deseru trudno zapomnieć

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:
Ciasto:
półtorej szklnaki mąki
szczypta soli
pół kostki masła
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
1 szklanka suszonych śliwek
5 łyżek brandy
2/3 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
3 jaja
1/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki dżemu morelowego
cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy. Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol. W celu przygotowania ciasta do maki dodać posiekane masło i szczyptę soli oraz cukier i żółtka. Szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem i wypełnić ryżem. Piec przez 15 minut. Usunąć pergamin i ryż i piec następne 5 minut. Na cieście w równej odległości ułożyć śliwki. Alkohol pozostawić w miseczce.
Przygotować nadzienie: śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podgrzać. W miseczce wymieszać na gładką masę jaja i cukier. Dodać do nich gorące mleko i śmietanę. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wszystko schłodzić i dopiero wtedy polać kremem tartę. Zapiekać 25 minut. W tym czasie przze sitko przetrzeć dżem morelowy. Dodać do niego pozostały alkohol i delikatnie podgrzać. Rozgrzanym dżemem glazurować tartę.

uwagi:
Podawać na ciepło lub na zimno posypaną cukrem pudrem