Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

GNOCCHI z parmezanem i pomidorami

Pyszne, miękkie włoskie kluseczki. Tym razem zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą. Smacznego!

fresh italian gnocchi with tomato sauce and parmesan cheese

składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 110g mąki pszennej
  • 200g szpinaku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ok. 40g parmezanu
  • 150g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 6-8 listków bazylii

przyrządzanie:

  1. Przygotowujemy sos: podsmażamy czosnek ma oliwie i dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Smażymy sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym szpinakiem.
  3. Rolujemy ciasto na kształt wałka i odkrajamy kluseczki gnocchi.
  4. Wrzucamy na wrząca osoloną wodę.
  5. Odcedzamy, gdy wypłyną na wierzch.
  6. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i mozzarellą. Wkładamy na 10 minut do piekarnika (180 stopni)
  7. Podajemy udekorowane bazylią.

ZOBACZ TEŻ: Włoska przekąska idealna na jesień!