Pyszne, miękkie włoskie kluseczki. Tym razem zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą. Smacznego!
składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 110g mąki pszennej
- 200g szpinaku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ok. 40g parmezanu
- 150g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 6-8 listków bazylii
przyrządzanie:
- Przygotowujemy sos: podsmażamy czosnek ma oliwie i dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Smażymy sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym szpinakiem.
- Rolujemy ciasto na kształt wałka i odkrajamy kluseczki gnocchi.
- Wrzucamy na wrząca osoloną wodę.
- Odcedzamy, gdy wypłyną na wierzch.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i mozzarellą. Wkładamy na 10 minut do piekarnika (180 stopni)
- Podajemy udekorowane bazylią.