Uwielbiasz gołąbki? Mamy dla Ciebie propozycję innej wersji tej tradycyjnej potrawy. Zamiast mięsa i ryżu - kasza i grzyby, idealne dla wegetarian!
składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
Farsz:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- grzyby suszone: 3 garści lub 300 g. pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek
- 1 grzybowa kostka rosołowa
Sos:
- woda z namoczonych grzybów (ok. 300 ml)
- 75 ml kremówki
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
przyrządzanie:
- Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby w wodzie. Jeśli wybieramy pieczarki wystarczy je tylko oczyścić i podsmażyć na maśle.
- Odrywamy 4 wierzchnie liście kapusty i zostawiamy je do wyłożenia garnka. Wycinamy głąb, aby móc oderwać kolejne liście. Gotujemy wodę w dość dużym garnku i gotujemy każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyjmujemy je z wody i odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia.
- Gotujemy dwa woreczki kaszy gryczanej.
- Grzyby odciskamy z wody i kroimy na małe kawałeczki. Wodę z grzybów przelewamy do garnka.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy całość do kaszy i łączymy z 1 ubitym jajkiem.
- Na każdy liść nakładamy około 3 łyżki farszu i zawijamy do środka brzegi kapusty, po czym całość zwijamy w rulonik.
- Na dno garnka kładziemy odłożone wcześniej wierzchnie liście kapusty i układamy na nich delikatnie gołąbki (miejscem łączenia do dołu).
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i zalewamy gołąbki, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy luźnymi liśćmi kapusty i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Wodę z grzybów zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance łączymy wodę, kremówkę i mąkę, cały czas mieszamy energicznie widelcem. Wlewamy powoli do garnka i mieszamy szybko do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.
- Gotowe gołąbki polewamy przygotowanym sosem.