Niezwykle populrana i aromatyczna przyprawa.
Mianem goździki określamy zasuszone pączki drzewa o nazwie goździkowiec korzenny (Syzygngium aromaticum). Drzewo to rośnie do wyskości 20 metrów. Pączki można jednka zbierać dopiero po upływie 20 lat od posadzenia goździkowca.
Gożdziki swój ciemny, intensywny kolor zawdzięczają odymieniu podczas procesu suszenia.
Olejek zawarty w goździkach działa antyseptycznie. To, a także niezwykły aromat i smak przpyprawy powoduje, że jest ona niezbędna do grzanego piwa i wina. Goździki z powodzeniem dodaje się także do ciast, likierów i nalewek. Są one bardzo popularne w przemyśle cukierniczym.
W Polsce goździki są znane i lubiane od stuleci – niegdyś były jedną z najważniejszych przypraw dodawanych do słynnych toruńskich pierników. W świecie znane są od bardzo dawna – zachowane są dowody na to, że w Chinach stosowano je już ponad 3000 lat p.n.e.
Poza kuchnią goździki znajdują zastosowanie w stomatologii i przemyśle kosmetycznym.
Głównymi producentami goździków są: Indonezja, Malezja, Madagaskar, Granada, Tanzania i Sri Lanka.