Uzależniająca granola o smaku masła orzechowego! Pasuje do mleka, jogurtu, lodów, a nawet jako samodzielna przekąska. Nie można się od niej oderwać, gwarantujemy!
 

składniki: 
- pół szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżka oleju / masła
- 2 łyżki miodu / syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- duża szczypta soli morskiej
- garść dowolnych orzechów
przyrządzanie:
- 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . 
- 
W dużym rondlu, na małym ogniu roztopić: masło orzechowe, olej lub masło, miód / syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszając, do połączenia składników. 
- 
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj dowolne orzechy, płatki owsiane, cynamon, sól. Wymieszać do połączenia składników. 
- 
Wlej mieszankę na blachę i delikatnie rozłóż ją na jedną, równą warstwę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub do złotego koloru, mieszając w połowie pieczenia. 
- 
Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














