Uzależniająca granola o smaku masła orzechowego! Pasuje do mleka, jogurtu, lodów, a nawet jako samodzielna przekąska. Nie można się od niej oderwać, gwarantujemy!
składniki:
- pół szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżka oleju / masła
- 2 łyżki miodu / syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- duża szczypta soli morskiej
- garść dowolnych orzechów
przyrządzanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
-
W dużym rondlu, na małym ogniu roztopić: masło orzechowe, olej lub masło, miód / syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszając, do połączenia składników.
-
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj dowolne orzechy, płatki owsiane, cynamon, sól. Wymieszać do połączenia składników.
-
Wlej mieszankę na blachę i delikatnie rozłóż ją na jedną, równą warstwę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub do złotego koloru, mieszając w połowie pieczenia.
-
Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia.