Jest pyszna i zdrowa. Doda energetycznego kopa i zawiera dwa rodzaje kaszy. Idealny dodatek do śniadań. Oto jest nasza bohaterka dnia - granola pomarańczowa, z kasza gryczaną i jaglaną! Samo zdrowie Moi drodzy!
składniki:
1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1/2 szklanki migdałów
duża szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 niepełna szklanka soku z pomarańczy
2 łyżki oleju kokosowego, najlepiej nierafinowanego
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
1/3 szklanki rodzynek (lub żurawiny, daktyli czy moreli)
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- W misce mieszamy suche składniki oprócz rodzynek (płatki, kasze, sól, cynamon i posiekane z grubsza migdały).
- Zalewamy sokiem pomarańczowym, syropem klonowym i rozpuszczonym olejem kokosowym.
- Mieszamy całość dłuższą chwilę, aby wszystko było równomiernie rozprowadzone.
- Przekładamy na blaszkę lub do dużej formy na ciasto.
- Pieczemy około 1 godziny, mieszając co minimum 10 minut, aż granola będzie złota i idealnie sypka.
- Studzimy, mieszamy z rodzynkami i całkowicie zimną granolę, zamykamy w szczelnym słoju.
- Idealna na śniadanie z jogurtem greckim i owocami, ale stosować można też jako posypka do sałatki owocowej, składnik deserów.