Napój alkoholowy produkowany wszędzie tam, gdzie wino
Według legendy grappa była produkowana w Egipcie, a sekret jej wytwarzania skradli rzymiańscy żołnierze.
Grappa może mieć od 35 do 60 procent alkoholu. To destylat z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron.
By prawdziwie rozkoszować się grappą, trzeba – jak w przypadku innych alkoholi – uważnie czytać etykiety. Tam znajdziemy, obok objętości butelki oraz informacji o procentowej zawartości alkoholu, informację o tym, z jakiego rodzaju winogron została wyprodukowana.
Włosi pijają ją schłodzoną, służy też jako dodatek do drinków. Jeśli do espresso dodamy odrobinę grappy otrzymamy słynne Caffe Corretto.
Najsłynniejszą, ale zdaniem wielu niekoniecznie najsmaczniejszą grappą jest ta produkowana w miejscowości Bassano del Grappa, w regionie Venetto.
Według zarządzenia Unii Europejskiej, grappa może być produkowana tylko we Włoszech.
W różnych krajach napojw alkoholowe produkowane w ten sam sposób nazywa się inaczej. Chaca to nazwa gruzińska, aguardente – portugalska, w krajach dawnej Jugosławii to lozovaca, a w Hiszpanii orujo liquer.
Na zdjęciu: kieliszek do serwowania grappy – wraz z ilością płynu, którą powinniśmy wlewać do kielszka
fot. Bcreative/dreamstime.com