
Niezwykle aromatyczna, na nasze warunki również egzotyczna, pyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 cukinie
250 g pomidorów
100 g sera feta
100 g gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano, cynamon
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości. Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po trzech, czterech minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













