Niezwykle aromatyczna, na nasze warunki również egzotyczna, pyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 cukinie
250 g pomidorów
100 g sera feta
100 g gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano, cynamon
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości. Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po trzech, czterech minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy.