Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Grill ogrodowy

O tym, że diabeł tkwi w szczegółach, przy gotowaniu przekonywaliśmy się już  niejeden raz. Pozornie prosta czynność, czyli grillowanie, też wymaga od nas przygotowań. No, a przynajmniej starań

Dlatego warto postarać się o odpowiednie przygotowanie produktów. Warzywa i chude mięso warto marynować w oliwie, by już po kilku minutach nie zrobiły się nieładne, wysuszone i niesmaczne. Zapewne składniki te będziemy chcieli nałożyć na patyczki do szaszłyków – warto odpowiednio wcześniej je przygotować – by się nie podpalały, wystarczy je przez kilka godzin moczyć w wodzie. 


A co z mięsem kładzionym w plastrach lub kawałkach? Pozwólmy mu spokojnie na początku poopiekać się – nie spieszmy się z przekładaniem na drugą stronę. Pory w mięsie muszą się zamknąć, by najlepszy smak nie wytopił się, ani nie wyszedł wraz z obecną w mięsie wodą. Dlatego – dla smaku mięsa – zarumienienie go z dwóch stron na początek jest tak niezwykle istotne. 


Co możemy robić przez cały rok, by skutecznie podnieść aromat mięsiwa? Przez cały rok zbierać skorupki od orzeszków laskowych. Dodane do żaru dadzą taki zapach… Spróbujcie!


A teraz prosimy o skupienie, bo rzecz to ważna i istotna: mięsa nie przekładamy widelcem. W ogóle go nie nakłuwamy – przez ślady po ostrym narzędziu z mięsa wycieknie nam to co najlepsze, a kawałki staną się suche i wiórowate.


Z ryb do grillowania zdecydowanie nadają się te drapieżne. By skóra nie zrobiła się zbyt sucha, warto nasmarować ją olejem i posypać ziołami (też nie za intensywnie, by się nam nie zwęgliły).


Bardzo popularną (i sprawdzoną – polecamy!!!) metodą jest owinięcie ryby w folię aluminiową. Wtedy do jej brzuszka pakujemy zioła, kawałki cytryny i… co tylko zechcemy (znamy smakoszy, którzy sandacza faszerowali kruszonym, suszonym boczkiem i pieczarkami). Przed konsumpcją wszystkie te frykasy usuwamy. Co jest istotne – na 2-3 minuty przed zakończeniem grillowania odchylamy folię aluminiową, by ryba mogła odparować. I na koniec wysłuchajcie jeszcze jednej, choć – przyznamy szczerze – nieco makabrycznej rady. Jak poznać, że ryba jest gotowa? Ano po tym, że oko zrobiło się białe jak śnieg…


Smacznego!