Pierś z kurczaka grillowana i podana w towarzystwie sosu z wiśni. Piękne i smaczne połączenie.
składniki:
Składniki na 4 porcje:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Oliwa lub olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- Cebula - średnia sztuka
- Wiśnie (świeże lub mrożone) - 2,5 szklanki
- Bulion warzywny - 1 szklanka
- Suszone śliwki - 8 małych sztuk
- Skrobia ziemniaczana - łyżeczka
- Oliwa lub olej - łyżeczka
przyrządzanie:
- Piersi natrzyj olejem i przyprawami. Ugrilluj na patelni do grillowania (po 3 – 4 minuty na każdą stronę), a następnie włóż do woreczka do pieczenia, wlej do środka 2 łyżki wody i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
- Cebulę zeszklij na łyżeczce oleju,wlej bulion, dodaj wiśnie i posiekane śliwki. Smaż aż wiśnie się rozpadną. Zagęść skrobią rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby dopraw pieprzem.
- Upieczone piersi pokrój na plastry i podawaj z sosem wiśniowym.