Soczysty grillowany tuńczyk- pyszne, zdrowe danie.
składniki:
- 300 g steku z tuńczyka
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 20 g szczypiorku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- 100 ml oliwy
- sok z limonki
- łyżeczka posiekanej mięty
- 20 ml sosu sojowego
- łyżka miodu
przyrządzanie:
- Wrzuć do miski wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w marynacie tuńczyka i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Umieść na ruszcie lub patelni grillowej i grilluj ok. 7-10 minut, by tuńczyk pozostał różowy w środku.
- Szpinak przygotuj blanszując na oliwie 2 minuty. Dopraw go przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj białe wino, szczypiorek, pieprz, sól, zagotuj, chwilę odparuj.
- Grillowanego tuńczyka podawaj na szpinaku.