Soczysty grillowany tuńczyk- pyszne, zdrowe danie.

składniki:
- 300 g steku z tuńczyka
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 20 g szczypiorku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- 100 ml oliwy
- sok z limonki
- łyżeczka posiekanej mięty
- 20 ml sosu sojowego
- łyżka miodu
przyrządzanie:
- Wrzuć do miski wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w marynacie tuńczyka i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Umieść na ruszcie lub patelni grillowej i grilluj ok. 7-10 minut, by tuńczyk pozostał różowy w środku.
- Szpinak przygotuj blanszując na oliwie 2 minuty. Dopraw go przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj białe wino, szczypiorek, pieprz, sól, zagotuj, chwilę odparuj.
- Grillowanego tuńczyka podawaj na szpinaku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














