Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Grochówka bez mięsa dla wegan! Przepyszna

Wegańska grochówka pełna aromatycznych zapachów wspaniale wygląda doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Groch jest doskonałym źródłem białka dlatego zupa jest sycąca i do tego zdrowa! Jak przygotować najlepszą wegańską grochówkę? W pierwszej kolejności wypłucz dokładnie groch tak aby pozbyć się piany, następnie groch zalej zimną wodą  zostaw najlepiej na całą noc.

   

składniki:

  • 350 g łuskanego grochu w połówkach
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora ( biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 3 bobki ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

przyrządzanie:

  1. Groch dokładnie płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i zostawiam na noc.( Można pominąć ten krok, ale wówczas groch należy gotować dłużej)
  2. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam w dużym garnku na oleju, dodaję pokrojonego w talarki pora i chwilę smażę.
  3. Do garnka wrzucam groch (bez wody) Dodaję: Liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę całość zalewam wodą (około 1,5 litra)
  4. Marchewkę,seler,pietruszkę,ziemniaki, kroję w kostkę następnie dodaję do zupy. Dodaję pozostałe przyprawy: Majeranek,tymianek, sól, pieprz i gotuję do miękkości warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodaję starty na tarce czosnek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz dolać trochę wody.
  6. Gotową zupę posypuję natką pietruszki.

uwagi:

Piękne zdjęcie i przepis pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>>>