Wegańska grochówka pełna aromatycznych zapachów wspaniale wygląda doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Groch jest doskonałym źródłem białka dlatego zupa jest sycąca i do tego zdrowa! Jak przygotować najlepszą wegańską grochówkę? W pierwszej kolejności wypłucz dokładnie groch tak aby pozbyć się piany, następnie groch zalej zimną wodą zostaw najlepiej na całą noc.
składniki:
- 350 g łuskanego grochu w połówkach
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora ( biała część
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 3 bobki ziela angielskiego
- 2,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
przyrządzanie:
- Groch dokładnie płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i zostawiam na noc.( Można pominąć ten krok, ale wówczas groch należy gotować dłużej)
- Cebulę kroję w kostkę, podsmażam w dużym garnku na oleju, dodaję pokrojonego w talarki pora i chwilę smażę.
- Do garnka wrzucam groch (bez wody) Dodaję: Liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę całość zalewam wodą (około 1,5 litra)
- Marchewkę,seler,pietruszkę,ziemniaki, kroję w kostkę następnie dodaję do zupy. Dodaję pozostałe przyprawy: Majeranek,tymianek, sól, pieprz i gotuję do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodaję starty na tarce czosnek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz dolać trochę wody.
- Gotową zupę posypuję natką pietruszki.
uwagi:
Piękne zdjęcie i przepis pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>>>