Doskonała grochówka według słynnego przepisu Macieja Kuronia.
składniki:
- 2 l wywaru lub wody
- 2 szklanki suszonego grochu
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz czarny mielony
- 1 bagietka i 200 g żółtego sera – na grzanki
- ew. 2–3 kostki rosołowe
przyrządzanie:
Płuczemy groch i zagotowujemy go w wywarze. Odstawiamy na 2–3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody wraz z przyprawami, następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki. Pokrojony boczek i kiełbasę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy poszatkowaną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało, uzupełniamy smalcem. Łączymy wszystko razem, przyprawiamy kminkiem i majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, solą, pieprzem, wkładamy saszetkę ziołową (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy grzanki: kroimy bagietkę w kromki, posypujemy utartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.