Grzybki marynowane w occie są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkreślą smak nawet zwykłych kanapek na podwieczorek.
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 30 g soli
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 250 ml octu 10%
- 3 liście laurowe
- po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Przygotowanie:
Grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Cebulę obrać, opłukać, przeciąć na pół. Zagotować 1 litr wody z 20 g soli, wrzucić grzyby i cebulę. Gotować 30 minut. Grzyby odcedzić ostudzić. Zagotować 300 ml wody z octem, liściem laurowym, zielem, pieprzem, 10 g soli i cukrem. Marynatę ostudzić. Grzyby rozłożyć do słoików i zalać marynatą. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













