Grzybki w sosie własnym są idealnym dodadkiem do wielu mięsnych dań. Nadają wyrazistość smakowi np. kotlecików mielonych i wielu innych potraw.
Składniki:
- 800 g grzybów (podgrzybków,
- kurek, pieczarek, rydzów itp.)
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, trzonki przyciąć i ewentualnie oskrobać, duże grzyby pokroić na kawałki i osuszyć. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, przesmażyć na maśle, dodać grzyby, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Grzyby oprószyć mąką i dusić 10 minut mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami lub z kaszą. Do sosu można dodać 3 łyżki śmietany i 1 łyżkę posiekanego koperku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













