Guawa, gujawa, gruszla czyli egzotyczny owoc z krajów karaibskich. Wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku jest zupełnie inny. Co to za owoc, jak wybrać najbardziej dojrzały okaz i czy warto spożywać guawę regularnie? Odpowiedź poniżej.
JAK SMAKUJE GUAWA?
To mix kilku znanych nam owoców. Konsystencją przypomina gruszkę, w smaku jest kremowa, nieco kwaskowata, ale też podobna do słodkiej figi. Niektórym przypomina w smaku bardzo dojrzałą gruszkę z aromatem bananowym. Jak wybrać idealny okaz w sklepie czy na targu? Skórka powinna być gładka, bez zadrapań czy plam. Owoc musi delikatnie pachnieć.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















