Guawa, gujawa, gruszla czyli egzotyczny owoc z krajów karaibskich. Wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku jest zupełnie inny. Co to za owoc, jak wybrać najbardziej dojrzały okaz i czy warto spożywać guawę regularnie? Odpowiedź poniżej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA. ZALETY SPOŻYWANIA
Jadalne owoce gujawy mają bardzo wysoką zawartość witaminy C (nawet sześć razy większą, niż pomarańcze). Miąższ i nasiona owocu są też dobrym źródłem pektyny. Owoce spożywa się na surowo lub używa do przygotowywania rozmaitych deserów a także galaretek, soków, dżemów i słodyczy. Z guawy przyrządza się także herbatę. Liście tej rośliny mają właściwości lecznicze (działanie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne). Gujawa cechuje się dużą zawartością potasu, który wspomaga kontrolę pracy serca i ciśnienia krwi.