Coś w sam raz na lipcowy obiad w upalny dzień
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
300 g kurek
2 cebule
100 ml białęgo wytrawnego wina
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Fasolkę i kurki umyć, obrać. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwe. Wrzucić pozbawioną włókien i pokrojoną na małe kawałki fasolkę. Wlać wino i dusić ok. 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Gdy fasolka jest już średnio miękka, wrzucić kurki, zdjąć pokrywkę i dalej dusić do chwili aż wyparuje cały płyn. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę dusić, po czym dodać natkę pietruszki.