Danie proste w przygotowaniu tylko trzeba je lubić, podobnie jak wątróbkę i inne podroby.
Podroby nie cieszą się specjalnym uznaniem na polskich stołach, choć są bogactwem składników odżywczych: białka, cynku, magnezu, witamin z grupy B.
składniki:
ok. 600 g żołądków kurzych
* 1-2 cebule
* 1-2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe
* 1-2 łyżki płaskie mąki
* łyżeczka oliwy
przyrządzanie:
Najpierw żołądki czyszczę, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do wody z dodatkiem 2 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Gotuję do miękkości, co trwa zazwyczaj ponad 2 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu szklę drobno posiekane cebule i czosnek, po czym dodaję odcedzone żołądki i niewielką ilość wody z ich gotowania (wody nie wylewam po odcedzeniu, bo przydaje się później do ew. rozrzedzenia, gdyby potrawa okazała się zbyt gęsta).
Chwilę duszę, przyprawiam i na koniec zagęszczam mąką .
Do tego dania pasuje dodatek kiszonego ogórka, papryki konserwowej albo pikli