Aromatyczny gyros, idealne danie na imprezę.
składniki:
- pierś z kurczaka
- kapusta pekińska
- słoik czerwonej kapusty
- 6 dużych korniszonów
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- przyprawa do gyrosa
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku
przyrządzanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do gyrosa. Zostaw na 3 godziny. Następnie usmaż i ostudź.
- Na tarce zetrzyj korniszony a kapustę pekińską drobno posiekaj.
- Mięso ułóż w misce lub naczyniu żaroodpornym. Na mięso wyłóż starte ogórki. Dodaj połowę pokrojonej kapusty pekińskiej. Na to wyłóż kapustę czerwoną ze słoika a na wierzch drugą połowę pokrojonej kapusty pekińskiej.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj łyżkę majonezu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej na wierzch.