To, co charakteryzuje jaśminową zieloną herbatę to wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak. Trunek kiedyś pity jedynie przez arystokrację, dziś jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych wypieków, takich jak jaśminowe, herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.
składniki:
- 3/4 kostki masła niesolonego
-
3/4 szklanki cukru
-
1 jajko
-
1 ½ szklanki mąki
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
-
1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
-
1 szklanka wody
przyrządzanie:
- Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut).
-
Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
-
Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde).
-
Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze.
-
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
-
Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .
-
Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.