Znudziła Ci się zwykła pomidorówka? Kuchnia andaluzyjska ma w swoim menu inną wersję naszej zupy z pomidorów - salmorejo. Spróbuj prosty przepis na tę zupę i rozkoszuj się jej oryginalnym smakiem!
składniki:
- 500 g mięsistych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1 łyżka octu winnego, najlepiej cherry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy plus do podania
- cukier - odrobina do smaku
- sól, pieprz - do smaku
- jako dodatek mogą być: grzanki, jadalne kwiaty, ryż, jajko, szynka dojrzewająca (kto co lubi)
przyrządzanie:
- Czerstwy chleb zalewamy wodą, odstawiamy na 1 minutę. Odciskamy nadmiar wody.
- Chleb, pomidory, cebulę, oliwę, ocet, czosnek miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy.
- Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.