Patatas Bravas pochodzi z Hiszpanii i jest to rodzaj tapasa, który serwuje się w tamtejszych barach. Przygotowuje się je z białych ziemniaków, które tnie się w kostkę, a następnie gotuje lub smaży w oleju i podaje na ciepło z pikantnym sosem pomidorowym.
składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka płatków suszonej papryki jalapeno
przyrządzanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelnię.
Dodaj ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj paprykę słodką i płatki suszonej papryki jalapeno luch chilli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Dodaj pomidory i smaż wszystko do momentu aż masa zgęstnieje.
Ugotowane ziemniaki przysmaż na patelni.
Przełóż do miseczki wszystkie składniki w takiej kolejności.
Na spód ziemniaki, następnie sos pomidorowy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem