Tak zdrowej granoli jeszcze tutaj nie było! Kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane i masa dodatków. To jest hit!
składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
pół szklanki kaszy jaglanej surowej
1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej surowej
garść dowolnych orzechów
duża szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 niepełna szklanka soku jabłkowego
2 łyżki oleju
3 łyżki miodu
garść słodkich bakalii: rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe, morele suszone itd.
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
- Siekamy orzechy na drobno.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki, z wyłączeniem bakalii słodkich np. rodzynek
- Zalewamy sokiem jabłkowym lub innym, miodem i olejem.
- Mieszamy całość do wstępnego połączenia się składników.
- Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wyłożoną papierem.
- Pieczemy około 1 godziny, mieszając co minimum 15 minut, aż granola będzie złota.
- Studzimy, mieszamy ze słodkimi bakaliami.