Zielona pasta z awokado, bobu i mięty. Ciekawe połączenie, które urozmaici smak chleba.

składniki:
- pół kilograma bobu
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- kilka łyżek zimnej wody
- listki świeżej mięty
- awokado, bardzo dojrzałe
przyrządzanie:
- Bób gotujemy do miękkości, a gdy ostygnie obieramy ze skórki.
- Cebulę i czosnek siekamy na drobno, szklimy na oliwie.
- Bób, około 40 ml oliwy, miętę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, awokado, sok z cytryny, kmin- blendujemy na gładką pastę.
- Dodajemy wody i doprawiamy do smaku.
- Konsystencja powinna być kremowa i musi łatwo się rozsmarowywać po chlebie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














