Zielona pasta z awokado, bobu i mięty. Ciekawe połączenie, które urozmaici smak chleba.
składniki:
- pół kilograma bobu
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- kilka łyżek zimnej wody
- listki świeżej mięty
- awokado, bardzo dojrzałe
przyrządzanie:
- Bób gotujemy do miękkości, a gdy ostygnie obieramy ze skórki.
- Cebulę i czosnek siekamy na drobno, szklimy na oliwie.
- Bób, około 40 ml oliwy, miętę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, awokado, sok z cytryny, kmin- blendujemy na gładką pastę.
- Dodajemy wody i doprawiamy do smaku.
- Konsystencja powinna być kremowa i musi łatwo się rozsmarowywać po chlebie.