Wegetariańskie kotleciki pieczone w piekarniku na bazie marchewki i fasoli Jaś. Przepyszne!
składniki:
3 szklanki surowej marchewki, startej na drobnych oczkach
1 puszka fasoli białej lub taka sama ilość ugotowanej
1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej i wystudzonej
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
pół szklanki bułki tartej, albo nieco więcej jeśli kotleciki są za rzadkie
1 cebula (pokrój w małą kosteczkę)
1 ząbek czosnku (przeciśnij przez praskę)
sól, pieprz plus ulubione przyprawy- tu pasuje szczypta kurkumy i papryki wędzonej.
przyrządzanie:
- Startą na tarce marchewkę wrzuć do większej miski.
- W drugiej misce zmiksuj blenderem fasolkę razem z olejem, musztardą, cebulą, czosnkiem i dowolnymi przyprawami.
- Pastę z fasoli dodaj do miski z marchewką, dosyp kasze jaglaną, bułkę tartą.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, w razie potrzeby dodaj bułki tartej. Ewentualnie dopraw do smaku.
- Piekarnik nagrzej na 180°C.
- Teraz czas na formowanie kotlecików. Najlepiej robić to w rękach. Turlaj malutkie kotleciki. Układaj obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 40 minut, a w połowie czasu przewróć na drugą stronę.
- Idealnie smakują z sosem, podane obok frytek.