Dżem z sezonowych owoców czyli truskawek i kwiatów czarnego bzu. Prosta receptura.
składniki:
- 2 kg truskawek
- cukier biały lub trzcinowy około 0,5 kg
- sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny lub 2 limonek
- 12 dużych kwiatów czarnego bzu
przyrządzanie:
- Kwiaty czarnego bzu delikatnie przemyć wodą, usunąć ewentualne nieczystości. Wysuszyć na ściereczce.
- Truskawki dokładnie wymyj, usuń zielone zakończenia.
- Połowę truskawek zblenduj na mus, a drugą połowę rozgnieć widelcem. Połącz wszystko.
- Przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytrusów i całe baldachy kwiatów czarnego bzu.
- Dżem ciągle mieszając gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej i pożądanej konsystencji.
- Z gorącego dżemu wyjmij gałązki bzu. Wyrzuć. Przełóż gotowy dżem do słoiczków.
- Teraz czas na pasteryzację, wykonaj ją według ulubionego sposobu.