Owoce morza kojarzą się z eleganckimi i stylowymi przyjęciami. Nasi goście będą więc mogli zasmakować odrobiny luksusu dzięki połączeniu dwóch smaków – homara i koniaku.
Składniki:
- 1 homar
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 kieliszek koniaku Otard
- 1 szklanka śmietany
- sól i pieprz
- Bulion
Sposób przygotowania:
- Homara rozbierz tak, aby szczypce i odwłok zostawić do gotowania.
- W rondlu rozgrzej oliwę, włóż homara, podsmaż. Na homara wlej koniak, zapal – powstanie zrumieniona powierzchnia. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut. Wyjmij homara, sos zagęść.
- Z warzyw ugotuj bulion, dodaj przyprawy, część homara gotuj w bulionie. Ugotowanego wyjmij ze skorupy i szczypiec, trzymaj w cieple.
- Pory pokrój w paseczki i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Na talerzu ułóż lekko podsmażone pory, na nich ułóż mięso z homara, udekoruj korpusem i szczypcami, polej sosem.