Wspaniały przysmak arabski, który staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Zdrowy i szybki w wykonaniu! Idealny dodatek do pieczywa, czy warzyw. PYCHA!

czas: 10 minut + gotowanie i moczenie
liczba porcji: 4
składniki:
200 gram ciecierzycy
3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
100 ml oliwy
sól, pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Ciecierzycę moczyć przez około 12 godzin, następnie gotować w tej samej wodzie, w której się moczyło około godziny. Odsączyć, zmiksować z wszystkimi składnikami (czosnek wcześniej dokładnie rozgnieść).
Posypać z wierzchu pietruszką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













