Dzisiaj przepis na zdrową i niecodzienną pastę do chleba i nie tylko. Prezentujemy hummus z dyni - niecodzienne połączenie, jednak pełne witamin i koloru. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało!
składniki:
- Dynia hokkaido ( o wadze ok 1 kg )
- Szklanka ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki )
- 4 łyżki pasty tahini
- Ząbek czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Sól
- Oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Puree z dyni: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę możemy usunąć od razu. Dynię układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i przyprawiamy solą. Pieczemy ok 20 min, aż stanie się bardzo miękka. Upieczoną dynię studzimy a następnie blendujemy na gładkie puree.
- Hummus dyniowy: Ciecierzycę, pastę tahini ( PRZEPIS NA PASTĘ>>> KLIK>>>) i czosnek umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( bez żadnych grudek ). To może zająć dłuższą chwilę. Następnie, stopniowo dodajemy pure z dyni, nadal miksując. Po dodaniu całego puree dyniowego, doprawiamy hummus sokiem z cytryny i solą. Ostatnim etapem przygotowań, jest dodanie oliwy. Dodajemy oliwę, nadal miksując masę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.