Idą święta więc zaczynamy podpowiadać wam co najlepiej się sprawdzi na wielkanocnym stole. Oto mazurek pomarańczowy.
składniki:
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółto
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 100 g cukru
- 50 g białej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
- do dekoracji płatki migdałów, migdały
przyrządzanie:
Przesiej mąkę oraz cukier puder.
Dodaj masło i posiekaj nożem.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.
Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt ( w moim przypadku to koło)
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj.
Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.
Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj.
Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.
Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.
Udekoruj wedle uznania.
uwagi: