Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Idą święta- MAZUREK POMARAŃCZOWY

Idą święta więc zaczynamy podpowiadać wam co najlepiej się sprawdzi na wielkanocnym stole. Oto mazurek pomarańczowy. 

składniki:
Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółto
na lukier pomarańczowy :
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 100 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • do dekoracji płatki migdałów, migdały

przyrządzanie:

Przesiej mąkę oraz cukier puder.
 Dodaj  masło i posiekaj  nożem.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.
Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt ( w moim przypadku to koło)
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj.
Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.
Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj.
Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.
Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.
Udekoruj wedle uznania.

uwagi:

PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL>>>>>>>.KLIK>>>>>>>>>>>>